.
v Itálii a ve Felicitě se vaří pro potěšení a s láskou!
Italská kuchyně – to nejsou jen typické italské suroviny a pokrmy – pizza, těstoviny, parmazán… Italská kuchyně je především o obřadu stolování, o potěšení, které jídlo a jeho konzumace přináší. Oběd či večeře je v Itálii společenská událost. Jí se pomalu a nepospíchá se, stolovníci si vzájemně povídají a popíjejí víno (víno se v Itálii zpravidla podává pouze k jídlu!). Ať už se Italové stravují v restauraci nebo doma, typické italské jídlo se zpravidla skládá z následujících chodů:
- antipasti – variace studených předkrmů
- primi piatti – teplé předkrmy, např. pasta nebo risotto
- secondi piatti – hlavní chod
- contorni – přílohy
- dolci – dezerty
Antipasti jsou studené předkrmy, které se podávají buď jednotlivě, nebo formou mísy či obloženého stolu, přičemž si každý stolovník naloží na svůj talíř tolik, co hodlá sníst. Přikusuje se čerstvé pečivo namáčené do olivového oleje .
Těstoviny se nekonzumují ani jako příloha ani jako hlavní jídlo, nýbrž samy o sobě jako primi piatti .Většinou se k těstovinám podává nastrouhaný tvrdý sýr, nikoli však k těstovinám s dary moře. Nevhodné je rovněž přikusování chleba k těstovinovým pokrmům – obě pochutiny jsou totiž připravené z mouky a nehodí se konzumovat je společně. Podle italské etikety se na všechny druhy těstovin používá pouze vidlička, která se drží v pravé ruce a nikoliv celý příbor nebo lžíce – tou se jí pouze polévka. Malé či krátké těstoviny jako jsou například penne, rigatoni, ravioli, tortellini apod. se napichují na vidličku, zatímco dlouhé spaghetti, tagliatelle, linguine, pappardelle apod. se po malých porcích na ni natočí a poté se jako jedno sousto donesou k ústům. Kromě těstovin lze jako primi rovněž podávat Risotto, Risi e Bisi (hustá rýžová polévka s čerstvým zeleným hráškem), Pasta e Fagioli (hutná polévka z fazolí a těstovin), Tortellini in Brodo (masové taštičky v hovězím vývaru), Farro (kroupové rizoto), Gnocchi, které mohou být buď bramborové nebo špenátové, Frittata (vaječná omeleta) apod.
Jako hlavní chod se podávají secondi piatti, které mohou být buď rybí – secondi di pesce, nebo z masa – secondi di carne.
Přílohy – contorni – nejsou v Itálii tak důležité jako u nás a Italové k hlavnímu jídlu zpravidla jedí míchaný zeleninový salát, chléb a nebo také vůbec nic. Na jídelních lístcích restaurací sice najdeme hranolky patate fritte, opékané brambory patate arrosto, polentu a různé druhy zeleniny – verdure, avšak s rýží a těstovinami jako přílohou se v Itálii nesetkáme.
Závěrem hostiny přijdou dezerty neboli dolci, ve formě sladkého dezertu, ovoce nebo míchaných sýrů.
A pak už přijde na řadu káva caffé a popřípadě digestivi. Espresso je v Itálii prostě caffè a není zde zvykem si po jídle dávat cappuccino – to se pije k snídani… Pokud byste přece jen do kávy chtěli trochu mléka, objednejte si caffè macchiato (espresso s malou dávkou mléka) nebo caffè con panna ( espresso se šlehačkou). Caffè ristretto je pak malé, dvojnásobně koncentrované espresso a caffè corretto obsahuje destilát nebo likér, jako jsou například grappa nebo anýzovka.